Domicile Education Centre

Author name: DomicileEducationCentre

PGT | Answer Key | Pedagogy | BTR Tet 2024 |

PGT | Answer Key | Pedagogy | BTR Tet 2024 |

PGT | Answer Key | Pedagogy | BTR Tet 2024 |

Post Graduate Teacher 2024
Marks - 50

Here You will PGT | Answer Key | Pedagogy | BTR Tet 2024 |Post Graduate Teacher under Department of Bodoland University.

TET CUM RECRUITMENT WRITTEN TEST

FOR THE POST OF

POST GRADUATE TEACHER – 2024

DEPARTMENT OF EDUCATION
BODOLAND TERRITORIAL COUNCIL (BTC)

PEDAGOGY

1. The process of decomposing information into its components so that could be examined and understood is known as

A. Evaluation

B. Synthesis

C. Analysis

D. Application

Ans:  Option C. Analysis

2. The ability of using new creative applications of prior knowledge and skills is known as

A. Evaluation

B. Synthesis

C. Analysis

D. Application

Ans: Option B. Synthesis

3. A common technique that helps people to begin the creative process is

A. Calculation

B. Brain storming

C. Thoroughness

D. Mental shortness

Ans: Option B. Brain storming

4. Pedagogy is a Greek word which literally means

A. To understand the child

B. To Gide the child

C. To educate the child

D. To Lead the child

Ans: Option D. To Lead the child

5. Pedagogy is the study of

A. Education

B. Learning process

C. Teaching methods

D. Guiding students

Ans: Option C. Teaching methods

6. The philosopher who worked in mathematical and scientific didactic was

A. Jean Piaget

B. John Dewey

C. Martin Wagen Schein

D. Lev Vygotsky

Ans: Option C. Martin Wagen Schein

7. The concept of teaching the whole child in “philosophy of pragmatism in education” means teaching students to be good

A. Learners

B. Thinkers

C. Scientists

D. Citizens

Ans: Option D. Citizen

8. As people grow older, the ___________ of the learning declines

A. Speed

B. Power

C. Quality

D. Quantity

Ans: Option A. Speed

9. The book Emile or “On Education” on the nature of education and man is written by

A. Aristotle

B. Plato

C. John Dewey

D. Rousseau

Ans: Option D. Rousseau

10. According to Emile, the noblest work in education is to make a/an

A. Good Citizen

B. Reasoning Man

C. Thinker

D. Entrepreneur

Ans: Option B. Reasoning Man

11. What is meant by “Symposium” in the academic world?

A. Lecture

B. Museum

C. Training

D. Conference

Ans: Option D. Conference

12. Teachers should present information to the students clearly and in an interesting way, and relate this new information to the things students

A. Don’t Know

B. Already Know

C. Willing to Know

D. Not Willing To Know

Ans: Option B. Already Know

13. According to John Dewey, school is a __________ institution, and education is a __________ process.

A. Social, Social

B. Social, Philosophical

C. Philosophical, Philosophical

D. Environmental, Psychological

Ans: Option A. Social, Social

14. According to John Dewey, schools must prepare students for

A. Present Life

B. Future Life

C. Entrepreneurship

D. Research

Ans: Option A. Present Life

15. Responses that produce a satisfying effect in a particular situation become __________ to occur again in that situation.

A. Not Likely

B. Equally Likely

C. Less Likely

D. More Likely

Ans: Option D. More Likely

16. Responses that produce a discomforting effect become __________ to occur again in that situation.

A. Not Likely

B. Equally Likely

C. Less Likely

D. More Likely

Ans: Option C. Less Likely

17. According to Rousseau, at what age is a person ready to have a companion of the opposite sex?

A. 16

B. 17

C. 18

D. 19

Ans: Option A. 16

18. The field of study concerned with the construction of thought processes, including remembering, problem solving, and decision-making is called

A. Education

B. Pedagogy

C. Cognitive Development

D. Epistemology

Ans: Option C. Cognitive Development

19. Jean Piaget proposed _____________ stages of Cognitive Development.

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

Ans: Option B. 4

20. The more often a particular ability is used the __________ it becomes.

A. More Important

B. Less Important

C. Stronger

D. Weaker

Ans: Option C. Stronger

21. The longer a particular ability is unused the ____________ it becomes.

A. More Important

B. Less Important

C. Stronger

D. Weaker

And: Option D. Weaker

22. According to Jean Piaget, children develop abstract logic and reasoning skills during

A. Sensory stage

B. Preoperational stage

C. Concrete operational stage

D. Formal operational stage

Ans: Option D. Formal operational stage.

23. Children are usually egocentric during ____________ and _____________ stages.

A. Sensorimotor, Preoperational

B. Preoperational, Concrete operational

C. Concreate operational, Formal operational

D. Formal operational, Sensorimotor

Ans: Option A. Sensorimotor, Preoperational

24. According to Jean Piaget, children are no longer egocentric when entering

A. Sensorimotor stage

B. Preoperational stage

C. Concrete operational stage

D. Formal operational stage

Ans: Option C. Concrete operational stage

25. According to Piaget’s theory of cognitive development, the Concrete operational stage starts at the age

A. 3

B. 7

C. 11

D. 15

Ans: Option B. 7

Archives

26. According to Piaget’s theory cognitive development, the Formal operational stage starts at age

A. 3

B. 7

C. 11

D. 15

Ans: Option C. 11

27. The most recent response is most likely to

A. Forget

B. Compromised

C. Reoccur

D. Not Occur Again

Ans: Option C. Reoccur

28. The famous book “The Republic” was written by

A. Socrates

B. Plato

C. Aristotle

D. John Locke

Ans: Option B. Plato

29. “All who have meditated on the art of governing mankind have been convinced that the fate of empires depends on the education of youth.” This is saying of

A. Aristotle

B. Socrates

C. Plato

D. John Locke

Ans: Option A. Aristotle

30. The Waldorf education approach emphasizes a balanced development of

A. Head and Heart

B. Head and Hands

C. Heart and Hands

D. Head, Heart, and Hands

Ans: Option D. Head, Heart, and Hands

31. Plato believed that talent and intelligence are

A. Distributed Genetically

B. Not Distributed Genetically

C. Distributed Gender-Wise

D. Not Distributed Gender-Wise

Ans: Option B. Not Distributed Genetically.

32. A prior knowledge is knowledge that is known independently of

A. Analysis

B. Information

C. Experience

D. Evidence

Ans: Option C. Experience

33. With reference to SOLO taxonomy, one aspect of a task is understood in?

A. Uninstructural level

B. Multistructural level

C. Rational level

D. Extended abstract

Ans: Option A. Uninstructional level.

34. According to John Locke, a child’s mind does not contain any

A. Innate ideas

B. Memory

C. Observation

D. Imagination

Ans: Option A. Innate ideas

35. The concept of pragmatism in educational philosophy says that education should be about

A. Obedience

B. Virtue

C. Life and Growth

D. Shaping Good Citizens

Ans: Option C. Life and Growth

36. According to Aristotle, virtue is a/an ____________ state between excess and deficiency.

A. Natural

B. Intermediate

C. Real

D. Artificial

Ans: Option B. Intermediate

37. In case of spending money, the virtue is ___________ between wastefulness and stinginess.

A. Generosity

B. Penury

C. Lavishness

D. Prodigal

Ans: Option A. Generosity

38. According to John Dewey, children should experience _____________ in school to make them better citizens.

A. Rules

B. Discipline

C. Democracy

D. Practical implementation

Ans: Option C. Democracy

39. Progressive believes that education comes from the experience of the

A. Child

B. Teacher

C. Principal

D. Society

Ans: Option A. Child

40. The idea of teaching child in the “philosophy of pragmatism in education” means teaching students to be good

A. Learners

B. Thinkers

C. Scientists

D. Citizens

Ans: Option D. Citizens

41. Progressive believes that the children learn in a/an

A. Community

B. Competition

C. Isolation

D. Closed Environment

Ans: Option A. Community

42. A normal human being has ______ senses.

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

Ans: Option B. 5

43. Which of the following is NOT among the five senses?

A. Vision

B. Touch

C. Smell

D. Thought

Ans: Option D. Thought

44. The application of ideas, knowledge, and skills to achieve the desired results is called

A. Problem Solving

B. Critical Thinking

C. Reasoned Argument

D. Deductive Method

Ans: Option A. Problem Solving

45. According to “Socrates of Meno”, virtue is

A. Teachable

B. Unteachable

C. Reachable

D. Unreachable

Ans: Option B. Unteachable

46. The term heuristic means _____________ in decision making.

A. Brain Storming

B. Calculations

C. Thoroughness

D. Mental Shortcuts

Ans: Option D. Mental Shortcuts

47. The level of school administration can best be judged through?

A. Beautiful building

B. Head teacher

C. Learning outcomes

D. Teacher students relations

Ans: Option C. Learning outcomes.

48. According to Robert Sternberg, the three different types of required intelligence for creativity are

A. Synthetic, Analytical, and Practical

B. Analytical, Observational and Practical

C. Analytical, Critical and Practical

D. Abstract, Synthetic and Analytical

Ans: Option A. Synthetic, Analytical, and Practical.

49. A common technique to help people begin the creative process is

A. Calculations

B. Brain Storming

C. Thoroughness

D. Mental Shortcuts

Ans: Option B. Brain Storming

50. According to Plato, the highest goal in all of education is knowledge of the

A. Science

B. Mathematics

C. Philosophy

D. Good

Ans: Option D. Good

xxxxxxxx

Calendar of Content List:
October 2025
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
BTR Tet Cum Recruitment 2024 | GT | Answer Key | Pedagogy |

BTR Tet Cum Recruitment 2024 | GT | Answer Key | Pedagogy |

BTR Tet Cum Recruitment 2024 | GT | Answer Key | Pedagogy |

Graduate Teacher 2024
Marks-50

Here You will get BTR Tet Cum Recruitment 2024 | Graduate Teacher | Answer Key | Pedagogy | under Department of Education, Bodoland Territorial Council (BTC).

TET CUM RECRUITMENT WRITTEN TEST
FOR THE POST OF

GRADUATE TEACHER – 2024

DEPARTMENT OF EDUCATION
BODOLAND TERRITORIAL COUNCIL (BTC)

PEDAGOGY

1. Plato argued that ___________ are fit to rule.

A. Education and philosophers

B. Only educationists

C. Only philosophers

D. Only psychologist

Ans: Option C. Only philosophers.

2. The book “A Brief History of Time” is written by

A. Aristotle

B. John Dewey

C. Robert Sternberg

D. Stephen Hawking

Ans: Option D. Stephen Hawking

3. The branch of philosophy focuses on the nature of reality is

A. Connectionism

B. Epistemology

C. Metaphysics

D. Pedagogy

Ans: Option C. Metaphysics

4. Idealism is a philosophical approach that argues that _________ are the only true reality, and the only thing worth knowing.

A. Ideas

B. Experiences

C. Observations

D. Physical objects

Ans: Option A. Ideas

5. Realism is a philosophical approach that argues that ultimate reality is the world of

A. Ideas

B. Experiences

C. Observations

D. Physical objects

Ans: Option D. Physical objects

6. Who is called the father of both Realism and the scientific method?

A. Aristotle

B. Plato

C. Socrates

D. Edward Thorndike

Ans: Option A. Aristotle

7. The philosophers who is called the father of Idealism is?

A. Aristotle

B. Plato

C. Socrates

D. Edward Thorndike

Ans: Option B. Plato

8. The advocators of philosophy of Pragmatism believes that reality is

A. Imagination

B. Stagnant

C. Constantly changing

D. Related to mind

Ans: Option C. Constantly changing

9. The psychologist who for the first time proposed the concept of connectionism in learning was

A. Aristotle

B. Plato

C. Robert Sternberg

D. Edward Thorndike

Ans: Option D. Edward Thorndike

10. According to Edward Thorndike, learning is about responding to

A. Analysis

B. Change

C. Experiment

D. Stimuli

Ans: Option D. Stimuli

11. Anything that causes a reaction is called

A. Learning

B. Stimulus

C. Connectionism

D. Physical objects

Ans: Option B. Stimulus

12. The study of the physical, social and mental aspects of aging is called

A. Esthetics

B. Genetics

C. Gerontology

D. Clinical psychology

Ans: Option D. Clinical psychology

13. As people get older, the ability of applying or maintaining attention

A. Attention

B. Decreases

C. Stays constant

D. Remains unaffected

Ans: Option B. Decreases

14. The brain ________ as people get older.

A. Shrinks

B. Expands

C. Stays constant

D. Remains unaffected

Ans: Option A. Shrinks

15. There is ____________ in working memory as people get older.

A. Upgradation

B. Degradation

C. No change

D. A slight change

Ans: Option B. Degradation

16. According to the philosophy of Idealism in education, the subject matter of the curriculum should be

A. Mathematics

B. Science

C. Physical world

D. Mind

Ans: Option D. Mind

17. Educational psychology is concerned with the scientific study of

A. Education

B. Philosophy of education

C. Human learning

D. Teaching methods

Ans: Option C. Human learning

18. According to many philosophers, teaching is a/an

A. Art

B. Arts

C. Science

D. Technique

Ans: Option A. Art

19. Progressive education system emphasizes learning by

A. Reading

B. Writing

C. Doing

D. Enjoying

Ans: Option C. Doing

20. According to John Dewey, the educational process has two sides:

A. Economics and sociological

B. Psychological and sociological

C. Economical and philosophical

D. Sociological and philosophical

Ans: option B. Psychological and sociological

21. According to John Dewey, which side of the educational process is the basis

A. Economical

B. Sociological

C. Philosophical

D. Psychological

Ans: Option D. Psychological

22. Education is a process in which knowledge and skills are transferred

A. From a few persons to few persons

B. From a few persons to a large number of people

C. From a few persons to the next generation

D. From a generation to the next generation

Ans: Option C. From a few persons to the next generation.

23. Dialectic method is a discourse between opposing parties to establish the truth

A. Through investigation

B. Through dialogues

C. Through reasoned arguments

D. Through presenting proofs

Ans: Option C. Through reasoned arguments.

24. Dialectic method of inquiry was introduced by

A. Socrates

B. Plato

C. Aristotle

D. John Dewey

Ans: Option A. Socrates

25. Epistemology is a branch of philosophy concerned with the theory of

A. Education

B. Learning

C. Knowledge

D. Philosophy of Education

Ans: Option C. Knowledge

Archives

26. What was the relation between philosophers Socrates and Plato?

A. Socrates was a student of Plato

B. Plato was a student of Socrates

C. Socrates and Plato were brothers

D. Socrates and Plato were colleagues

Ans: Option B. Plato was a student of Socrates.

27. What was the relation between Plato and Aristotle?

A. Plato was a student of Aristotle

B. Aristotle was a student of Plato

C. Plato and Aristotle were brothers

D. Plato and Aristotle were colleagues

Ans: Option B. Aristotle was a student of Plato.

28. The book “Apology” is a collection of speeches given by

A. Socrates

B. Plato

C. Aristotle

D. John Dewey

Ans: Option A. Socrates

29. During the teaching -learning process, peer assessment, in addition to Exit Tickets/Slips are performed in __________.

A. Diagnostic assessment

B. Summative assessment

C. Formative assessment

D. Placement assessment

Ans: Option C. Formative assessment

30. In which of the following instructional procedures is the main component?

A. Synthetics teaching model

B. Basic teaching model

C. Inductive model

D. Social-stimulation

Ans: Option B. Basic teaching model

31. According to Socrates, physical objects and events are _________ of their ideal form.

A. Shadows

B. Images

C. Parts

D. Signs

Ans: Option A. Shadows

32. According to theory forms, the material world is a/an _________ of the real world.

A. Shadows

B. Images

C. Parts

D. Signs

Ans: Option B. Image

33. “Academy” was the first institution of higher learning in the Wester world. It was founded by

A. Socrates

B. Plato

C. Aristotle

D. John Dewey

Ans: Option B. Plato

34. Which one of the following is not a principle of a good timetable?

A. Flexibility

B. Variety

C. Coordination of efforts

D. Ruthless Master

Ans: Option D. Ruthless Master

35. The process to break information into parts and to examine the information is known as

A. Analysing

B. Evaluating

C. Synthesizing

D. Originating

Ans: Option A. Analysing

36. To complete the information into a pattern and propose a plan is called

A. Analysing

B. Evaluating

C. Synthesizing

D. Originating

Ans: Option C. Synthesizing

37. According to Mark Smith, the first step in curriculum development is

A. Diagnosis needs

B. Formulation of objectives

C. Selection of content

D. Selection of learning experiences

Ans: Option A. Diagnosis of needs

38. We calculate the average marks of a student in the way as we calculate

A. Arithmetic mean

B. Geometric mean

C. Standard deviation

D. Variance

Ans: Option A. Arithmetic mean

39. The __________ is a measure of how spread out points are from the mean

A. Arithmetic mean

B. Geometric mean

C. Standard deviation

D. Variance

Ans: Option C. Standard deviation

40. The standard deviation is ________ of the variance.

A. Square

B. Square root

C. Cube

D. Cube root

Ans:  Option B. Square root

41. In teaching experience members guid the immature ones for?

A. Qualification

B. Spending time

C. Quality of life

D. Adjustment of life

Ans: Option D. Adjustment of life

42. SOLO stand for _________?

A. System of the observed learning output

B. Structure of the observed learning outcome

C. Structure of the observed learning output

D. System of the observed learning outcome

Ans: Option B. Structure of the observed outcome.

43. The more parts of your brain you use, the more likely you are to _________ information.

A. Use

B. Miss

C. Misuse

D. Retain

Ans: Option D. Retain

44. The conclusion of a deductive argument is

A. Certain

B. Experience

C. Observation

D. Probable

Ans: Option A. Certain

45. The connection between stimulus and response is called

A. Stimulus-response bond

B. Receiving-accepting bond

C. Stimulus-response paradigm

D. Receiving-accepting paradigm

Ans: Option A. Stimulus-response bond.

46. The ________ the stimulus-response bond (S-R), the better a person has learned the lesson.

A. Stable

B. Unstable

C. Stronger

D. Weaker

Ans: Option C. Stronger

47. Satiation technique of classroom management is a technique is technique where instead of punishing negative behaviours, a teacher might decide to actually

A. Encouraged the negative behaviour

B. Discourage the negative behaviour

C. Ignore the negative behaviour

D. Divert the negative behaviour

Ans: Option A. Encouraged the negative behaviour.

48. The extinction technique of classroom management is a technique where the teacher ________ any negative behaviour.

A. Divert

B. Ignore

C. Encourage

D. Discourage

Ans: Option C. Encourage

49. A classroom management technique where the teacher punishes negative behaviours by removing an unruly student from the rest of the class is called

A. Extinction technique

B. Satiation technique

C. Time out technique

D. Corporal punishment

Ans: C. Time out technique

50. Education system of Pakistan is inspired by whom?

A. US

B. Russia

C. UK

D. South Korea

Ans: Option C. UK

xxxxxxxxx

Calendar of Content List:
October 2025
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Psychology and Education | MCQ | Chapter-4 | Class-11 |

Psychology and Education | MCQ | Chapter-4 | Class-11 |

Psychology and Education | MCQ | Chapter-4 | Class-11 |

Multiple Choice Question

Here, You will get all Multiple Choice Questions Answer in details from chapter-4 Psychology and Education  as per new Educational Policy 2020 under Jurisdiction of Assam State School Education Board.

1. During 18th century, Psychology was defined as-

A. Science of soul

B. Science of mind

C. Science of consciousness

D. Science of behaviour

Ans: Option B. Science of mind

2. The word ‘psychology’ is derived from-

A. Greek

B. Italian

3. Latin

D. German

Ans: Option C. Latin

3. ‘Psychology as a study of consciousness’ was popularized by-

A. Vives

B. Woodworth

C. McDougall

D. Skinner

Ans: Option A. Vives

4. Which definition of psychology was first one of the following-

A. Science of behaviour

B. Science of mind

C. Science of consciousness

D. Science of soul

Ans: Option D. Science of soul

5. “First psychology lost its soul, then it lost its mind, then its lost consciousness, it still has behaviour of a kind” who said this?

A. Skinner

B. McDougall

C. Vives

D. Woodworth

Ans: Option D. Woodworth

6. Human experience are characterized by the factors of-

A. Cognitive

B. Affective

C. Conative

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

7. Conation aspects of human experience is characterized by-

A. Knowing

B. Doing

C. Feeling

D. All of the above

Ans: Option B. Doing

8. Which one of the following psychologists considered that cognition cannot origin without conation-

A. Woodworth

B. Skinner

C. McDougall

D. Vives

Ans: Option C. McDougall

9. Which one of the following aspects of human experience comes first-

A. Cognitive

B. Affective

C. Conation

D. All of the above

Ans: Option C. Conation

10. According to psychologist, an individual conscious mind has the following aspects-

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

Ans: Option A. 3

11. “Child is a child before he is a man” – said by:

A. Skinner

B. Rousseau

C. Woodworth

D. Stanley Hall

Ans: Option B. Rousseau

12. Educational psychology is regarded as the branch of-

A. Mental psychology

B. Teaching psychology

C. General psychology

D. Applied psychology

Ans: Option D. Applied psychology

13. Educational psychology studies developmental characteristics of children from-

A. Infancy to childhood

B. Infancy to maturity

C. Conception to death

D. Infancy to adolescence

Ans: Option D. Infancy to adolescence

14. Educational psychology deals with the process of-

A. Physical process

B. Mental process

C. Social process

D. All of the above

Ans: Option B. Mental process

15. Developmental psychology deals with the studies of-

A. Physical

B. Social

C. Psychological changes

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above.

Calendar of Content List:
October 2025
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Archives
Chapter-3 | School and Its Organisation | MCQ | Class-11 |

Chapter-3 | School and Its Organisation | MCQ | Class-11 |

Chapter-3 School and Its Organisation MCQ Class-11

Multiple Choice Questions

Here, You will get all Multiple Choice Questions Answer in details from chapter-3 School and Its Organisation as per new Educational Policy 2020 under Jurisdiction of Assam State School Education Board for H.S. First Year Examination 2025.

1. Which of the following is/are not a factor of school plant?

A. Physical resources

B. Human resources

C. Curriculum and co-curricular activities

D. All options are correct

Ans: Option D. All options are correct.

2. Physical resources of school plants imply-

A. Classroom

B. Library

3. Science laboratory

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

3. According to NEP, 2025, School education may be divided into stages-

A. 4

B. 5

C. 6

D. 8

Ans: Option A. 4

4. Which one of the following patterns is the most suitable for a school building?

A. L

B. T

C. H

D. E

Ans: Option D. E

5. “Destiny of the nation is being shaped in her classrooms” – who said this?

A. Swami Vivekananda

B. Radhakrishna

C. K. Gandhi

D. S. Kothari

Ans: D. D.S Kothari

6. Which one of the following is not a human resource for a school plant?

A. Techer

B. Employees classroom

C. Classroom

D. Students

Ans: Option C. Classroom

7. The computer is-

A. Tool

B. Device

C. Both (a) and (b)

D. Thinking machine

Ans: Option C. Both (a) and (b)

8. Which one of the following is not a characteristic of a computer-

A. Computer is a tool

B. Computer is a device

C. Computer is a calculating device

D. Computer is a thinking machine

Ans: Option D. Computer is a thinking machine

9. Who is known as the father of computer?

A. Charles Babbage

B. James Gosling

C. Bjarne Strustrup

D. Dennis Ritchie

Ans: Option A. Charles Babbage

10. What is the full form of CPU?

A. Control Processing Unit

B. Central Processing Unit

C. Computer Processing Unit

D. Computer Principle Unit

Ans: Option B. Central Processing Unit

11. In which year Internet was started as ARPANET?

A. 1969

B. 1979

C. 1985

D. 1968

Ans: Option A. 1969

12. Internet was first started in-

A. Japan

B. Canada

C. India

D. USA

Ans: Option D. USA

13. What is the range of IQ of the normal or average students?

A. 90 – 110

B. 80 – 90

C. 70 – 80

D. 110 – 120

Ans: Option. 90 – 110

14. Aurally disabled children are those who are may be totally or partially-

A. Disorder in Voice

B. Delayed speech

C. Deaf

D. Deformed and disable children

Ans: Option C. Deaf

15. The word ‘curriculum’ is derived from-

A. Greek word

B. Latin word

C. Spanish word

D. Persian word

Ans: Option B. Latin word

16. The NCERT was established on-

A. 1st December, 1961

B. 1st September, 1961

C. 1st November, 1961

D. 1st October, 1961

Ans: Option B. 1st September, 1961

17. University Grands Commission Act set up by the Ministry of Education in-

A. 1976

B. 1977

C. 1975

D. 1985

Ans: Option B. 1977

18. The SCERT, Assam set up on-

A. 29th March, 1985

B. 29th March, 1975

C. 29th March, 1976

D. 29th March, 1986

Ans: Option A. 29th March, 1985

Chapter-2 | Stages of Human Development | MCQ |

Chapter-2 | Stages of Human Development | MCQ |

Chapter-2 | Stages of Human Development | MCQ |

Multiple Choice Question

Here, You will get all Multiple Choice Questions Answer in details from the Chapter-2 Stages of Human Development as per new Education Policy 2020 under the Jurisdiction of Assam State School Education Board, division-II that the question paper pattern for H.S First Year Examination 2025.

1. Human Developmental stages take into consideration the period from-

A. Birth to adolescence

B. Conception to death

C. Birth to death

D. Conception to adolescence

Ans: Option B. Conception to death

2. Which one of the following psychologists divide human life into four sages for the first time-

A. Earnest Johns

B. Rousseau

C. Ryburn

D. William stern

Ans: Option B. Rousseau

3. According to psychologists, which one of the following is the first important stage of human development-

A. Infancy

B. Childhood

C. Adolescence

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

4. Which one of the following is NOT characteristics of Infancy period-

A. Curiosity

B. Animism

C. Narcissism

D. All option are correct.

Ans: Option D. All option are correct.

5. ‘Ego-centrism’ is the characteristics of-

A. Childhood

B. Infancy

C. Adolescence

D. Adulthood

Ans: Option B. Infancy

6. Which one of the following stage is called “Questioning age”?

A. Adolescence

B. Childhood

C. Infancy

D. All of the above

Ans: Option C. Infancy

7. During the process of __________ the child is self-conscious of his own status, and honour in the family.

A. Infancy

B. Adolescence

C. Childhood

D. All of the above

Ans: Option A. Infancy

8. Which one of the following is not a characteristics of childhood stage-

A. Extrovert nature

B. Gang loyalty

C. Homo-sexuality

D. Narcissism

Ans: Option D. Narcissism

9. The child becomes realistic and extrovert in nature at the stage of childhood so that importance should be given on-

A. Project method

B. Lecture method

C. Case study method

D. Learning by doing method

Ans: Option D. Learning by doing method.

10. “Adolescence is a period of storm and stress” -who said this?

A. Earnest Jones

B. Stanely Hall

C. Rousseau

D. Ryburn

Ans: Option B. Stanely Hall

11. Which one of the following is not a characteristic of adolescence?

A. Homo-sexuality

B. Hetero-sexuality

C. Hero-worshiping

12. Self-dependence

Ans: Option A. Homo-sexuality

Chapter-1 | Concept and Aims of Education | MCQ

Chapter-1 | Concept and Aims of Education | MCQ

Chapter-1 | Concept and Aims of Education | MCQ

Mutiple Choice Questions

Here, You will get in details Multiple Choice Questions from the Chapter of Concept and Aims of Education for AHSEC as per new Education Policy 2020 under the jurisdiction of Assam State School Education Board.

1. Which one of the following is NOT a characteristic of Narrow meaning of education?

A. Education is a planned and organised process.

B. Proper curriculum, discipline, and method of teaching, etc. are designed accordingly.

C. It trains one to conform to the accepted way of life.

D. One’s life is the background of his education.

Ans: Option D. One’s life is the background of his education.

2. Which one of the following is NOT a characteristic of Wider meaning of education?

A. Education comprises totality of experiences in man’s life.

B. It trains one to conform to the accepted way of life.

C. It gives true realization of a man’s life.

D. It covers man’s physical, social, and moral aspects of experiences.

Ans: Option B. It trains one to conform to the accepted way of life.

3. Which of the following characteristics is/are correct in terms of ‘Education’?

A. Education as modification of behaviour.

B. Education as a life-long process.

C. Education as an instrument of social change.

D. All of the above.

Ans: Option D. All of the above.

4. In terms of Education, which of the following characteristics is/are correct?

A. Education as adjustment

B. Education as a preparation for life.

C. Education as an art and as a science.

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above.

5. What are the two poles are given by Sir John Adams in educational processes?

A. Students and teachers

B. Students and social environment

C. Teachers and social environment

D. Social environment and taught

Ans: Option A. Students and teachers.

6. The book entitled “Evaluation of Educational Theory” has described by whom of the following?

A. Sir Percy Nunn

B. John Dewey

C. Sir John Adams

D. Aristotle

Ans: Option C. Sir John Adams

7. “Education as a bi-polar process”- Who said this?

A. Sir John Adams

B. Aristotle

C. Sir Percy Nunn

D. John Dewey

Ans: Option A. Sir John Adams

8. Which one of the following is NOT a characteristic of Wider meaning of education?

A. Education is a life -long process.

B. It is real life that educates individuals.

C. It aims at all round development of the child

D. It is imparted in school.

Ans: Option D. It is imparted in school.

9. Which one of the following is NOT a characteristic of Narrow meaning of education?

A. Education is a life-long process.

B. Education is a planned and organized process.

C. It aims of education is to impart knowledge and to pass the examination.

D. It is a deliberate effort exerted by mature person on the immature person.

Ans: Option A. Education is a life-long process.

10. “Education as a Tri-polar process”- Who said this?

A. Sir John Adams

B. Aristotle

C. Sir Percy Nunn

D. John Dewey

Ans: Option D. John Dewey

11. What are the Tri- poles are given by John Dewey in educational processes?

A. Teacher – Taught – Social Environment

B. Taught – Teacher –– Training

C. Teacher – Social Environment – Development

D. Social environment – Taught – Teacher

Ans: Option A. Teacher – Taught – Social Environment.

12. Which is NOT considered as a “Tri-polar process”?

A. Teacher

B. Training

C. Taught

D. Social environment

Ans: Option B. Training

13. “Education is not preparation for life, it is life itself.” – Who said of the following?

A. Sir John Adams

B. Aristotle

C. Sir Percy Nunn

D. John Dewey

Ans: Option D.

14. Which of the following is the correct about types of Education?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

Ans: Option B. 3

15. Which one of the following is NOT related to instructional process?

A. It is related to a certain vocational in life.

B. It leads to specialisation in a man’s thought and action

C. It comprises a man’s life long activity.

D. It helps man to make himself free from the error.

Ans: Option C. It comprises a man’s life long activity.

16. Which one of the following is NOT related to educational process?

A. It is by nature activity based that needs practical suggestion and guidance for application.

B. It raises man from animality to rationality.

C. It comprises a man’s life long activity.

D. It makes a better balance of man’s body, mind and soul.

Ans: Option A. It is by nature activity based that needs practical suggestion and guidance for application.

concept and aims of education MCQ

Concept and Aims of Education | MCQ

Concept and Aims of Education | MCQ

Multiple Choice Question

Here, You will get all Multiple Choice Question (MCQ) from chapter-1 Concept and Aims of Education as per new Education Policy 2020 under the jurisdiction of Assam State School Education Board, Division-II that the question paper pattern for H.S First Year Examination 2025.

1. Education’ as a subject in the first year is related to which of the following?

A. Commercial branch

B. Technological branch

C. Branche of social science

D. All of the above.

Ans: Option C. Branch of social science.

2. Etymologically, the term education is derived from the Latin roots under which of the following?

A. Educere

B. Educare

C. Educatum

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above.

3. What is the meaning of the word ‘DUCO’?

A. To draw out

B. To lead out

C. I lead

D. To nourish

Ans: Option C. I lead

4. ‘E’ and ‘Duco’ and ‘I lead’ implies-

A. Internal power already in existence to be developed.

B. Internal power inherent in the learner to develop.

C. Both the internal and external aspects of individual

D. All of the above.

Ans: Option B. Internal power inherent in the learner to develop.

5. Which of the following is/are correct-

A. ‘EDUCO’ and ‘Educere’ refers to ‘Education’ as an act of development from within.

B. ‘Educare’ and ‘Educatum’ imply that education is an act of putting in something from outside sources.

C. Education implies development of both the internal and external aspects of education.

D. All of the above.

Ans: Option D. All of the above.

6. Which of these words mean ‘to train’?

A. Educatum

B. Educere

C. Educare

D. Egress

Ans: Option A. Educatum

7. The main aim of education is-

A. Development of language skills

B. Development of social citizenship

C. Personality development

D. Punishment

Ans: Option C. Personality development

8. Which of the following statements defines education best?

A. Education is a means of social change

B. Education imparts useful knowledge

C. It prepares autonomous human beings.

D. It generates a lot of employment

Ans: Option B. Education imparts useful knowledge.

9. A process in which knowledge, character and behaviour of the children are shaped and moulded is called-

A. Education

B. Training

C. Learning

D. Development

Ans: Option A. Education

10. ____________ indicates a sense of national loyalty and creates skills and attitudes essential for technological innovation.

A. Awareness

B. Education

C. Creativity

D. Team work

Ans: Option B. Education

11. ‘Education is the manifestation of divine perfection, already existing in man.” Who has given this statement?

A. Pestalozzi

B. Swamy Vivekananda

C. Plato

D. K Gandhi

Ans: Option B. Swamy Vivekananda

12. “Education is the capacity of feel pleasure and pain at the right moment.” Who said this statement?

A. John Dewey

B. N Whitehead

C. Plato

D. Sir Percy Nunn

Ans: Option C. Plato

13. “Education dispels error and discovers truth” This statement was given by-

A. Socrates

B. Froebel

C. John Adams

D. Pestalozzi

Ans: Option A. Socrates

14. “Education is the creation of a sound mind in a sound body” This definition was given by-

A. Plato

B. Aristotle

C. Pestalozzi

D. Froebel

Ans: Option B. Aristotle

15. “Education is the natural, harmonious and progressive development of man’s innate powers.” Who said this?

A. Sir Percy Nunn

B. M.K. Gandhi

C. Swamy Vivekananda

D. Pestalozzi

Ans: Option D. Pestalozzi

16. “By education I mean an all round drawing out of the best in child and man-body, mind and spirit.” Who said this statement?

A. K. Gandhi

B. Radhakrishan

C. Tagore

D. Swamy Vivekanand

Ans: Option A. M.K Gandhi

17. “Education is complete development of the individuality of the child so that he can make an original contribution to human life according to the best of his capacity.” Who said this?

A. John Adams

B. Froebel

C. Sir Percy Nunn

D. Socrates

Ans: Option C. Sir Percy Nunn

18. “Education is the development of all those capacities in the individual which will enable him to control his environment and fulfil his possibilities.” This definition was given by-

A. John Dewey

B. Pestalozzi

C. Aristotle

D. Socrates

Ans: Option A. John Dewey

19. “Education is unfoldment of what is already enfolded in the person.” Who is said?

A. Pestalozzi

B. Aristotle

C. Socrates

D. Froebel

Ans: Option D. Froebel

20. __________ is a continuous process of behaviour, character and knowledge is called-

A. Learning

B. Education

C. Training

D. Development

Ans: Option B. Education

Calendar of Content List:
October 2025
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Syllabus for TET | Higher Secondary | Old

Syllabus for TET | Higher Secondary | Old

Syllabus for TET | Higher Secondary | Old

Old Syllaybus

In this title You will get to know and also can collect about:

  • Higher Secondary TET Old Syllabus (Assam) 

Higher Secondary TET Old Syllabus (Assam) 

PAPER- 1 PEDAGOGY

MARKS: 20

TEACHING-LEARNING PROCESS AND PEDAGOGY

  • General Principles of Teaching
  • Maxims of Teaching
  • Significant trends in Modern Teaching-Learning Process
  • Process of Learning- Major Laws of Learning
  • Role of Motivation in Learning
  • Teaching Methods and Techniques
  • Teaching Skills
  • Teaching Devices
  • Taxonomy of Educational Objectives: Cognitive, Affective & Psychomotor
  • Lesson Plans: Essentials of a good Unit
  • Teaching Aids

EDUCATIONAL PSYCHOLOGY

  • Educational Psychological – Its Meaning and Nature
  • Application of Educational Psychology in the classroom.
  • Attention and Interest- Its Educational Implication
  • Personality- Its Concept
  • Role of family and school in Personality Development
  • Education of Children with Special Needs
  • Mental Health and Hygiene
  • Adjustment and Mechanism
  • Intelligence- Concept and Nature
  • Individual Difference in intelligence
  • Creativity

PSYCHOLOGY OF ADOLESCENCE

  • Significance of Adolescence period
  • Dimensions of Development during Adolescence- Physical, Intellectual, Social, Emotional and Moral
  • Emotional Problems in the classroom
  • Understanding the Adolescent learner-
  • Role of Family and School
  • Juvenile Delinquency
  • Guidance and Counselling
  • Understanding Development Hazards during Adolescence

Part II: GENERAL ENGLISH

 MARKS: 20

REMEDIAL GRAMMAR

  • Determiners
  • Tense Forms
  • Auxiliaries – Primary and Modals
  • Direct and Indirect Narration
  • Active and Passive Voice
  • Appropriate Prepositions
  • Vocabulary- Antonyms, Synonyms, Homonyms
  • Pairs of Words
  • Composition
  • Clauses
  • Punctuation
  • Types of Sentences
  • Sentence Structure- word order
  • Common Errors

PART III: BASIC NUMERICALS 

MARKS: 20

OF CLASS X LEVEL:

TOPICS:

  • Algebra (i) Set theory (ii) Quadratic equation (iii) Ratio, proportion and variation
  • Geometry (i) Theorems of Circle, Locus, Symmetry & Similar Triangle (ii) Construction of Quadrilateral and Co-ordinate Geometry.
  • Commercial Arithmetic (Banking and Tax)
  • Trigonometry
  • Statistics and Probability
  • Mensuration

PART IV: ASSAM AND ITS PEOPLE

(MARKS: 20)

1. HISTORY OF ASSAM

ANCIENT ASSAM:

  • Sukapha
  • Naranarayana
  • Yaishnava Movement
  • Sufi Movement

MEDIEVAL ASSAM:

  • Advent of the British rule
  • Assam under Colonial rule
  • Assam’s role in the Freedom Movement

2. GEOGRAPHY OF ASSAM

  • Physical, Economic and Human-Physical Division
  • Climate
  • Biodiversity
  • Agriculture
  • Tea
  • Oil
  • Cottage
  • Small Industries
  • Census Assam 2011

 

Sd/-

Member Secretary,

TET Empowered Committee for Higher Secondary Education

PAPER III

OPTION C

GENERAL STUDIES AND CURRENT AFFAIRS

TOTAL MARKS: 100

TOPICS:

  1. Indian’s Freedom Movement

  2. National Symbols

  3. Constitution of India: Basic features, important Articles and important amendments

  4. Right issues: Human right, Consumer’s right, Right to information, Right to Education, Right to Food, Women’s right.

  5. Economic Planning in India: Major objectives of Five Years Plans, Poverty, Liberalization, Privatization and Globalization and the Indian Economy, Census 2011, Inclusive Growth

  6. Physical Geography of India

  7. Economic Geography of India

  8. Bio-diversity

  9. Climate Change

  10. Information Technology: Its application

  11. Fairs, Festivals, Dance and Music of India

  12. National Institutions of India:

  • Lalit Kala Academy

  • Sangeet Natak Academy

  • Sahitya Academy

  • Indian Space Research Organization (ISRO)

  • University Grands Commission

  • Indian Council of Social Science Research (ICSSR)

  • Election Commission of India

  • Central Statistics Office (CSO)

  • National Council of Educational Research and Training (NCERT)

  • Reserve Bank of India (RBI)

  • Defence Research & Development Organisation (DRDO)

  • National Defence Academy (NDA)

  • Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)

  • Indian Statistical Institution (ISI)

  • Union Public Service Commission (UPSC)

  • Staff Selection Commission (SSC)

  • North Eastern Council (NEC)

  • National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

  1. Inter National Institutions:

  • United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF)

  • United Nations (U.N): Its Function and Organs)

  • World Trade Organisation (WTO): Its objectives, functions, and Indian’s role in the organisation.

  • Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) (Look East Policy)

  • South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)

  1. Major tribes of North Eastern India

  2. Events of Current importance:

  • State

  • National and International (Period to be covered from 1991 from the introduction of Liberalization, Privatization & Globalization to present day).

  • Cultural, Political, Scientific, Literary and Games and Sports

Sd/-

Member Secretary,

TET Empowered Committee for Higher Secondary Education

Calendar of Content List:
October 2025
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Concept | Features | Characteristics of Vedanta Philosophy |

Concept | Features | Characteristics of Vedanta Philosophy |

Concept | Features | Characteristics of Vedanta Philosophy |

Vedanta Philosophy

Here You will get the answer about-

  • Meaning and concept of Vedanta Philosophy.
  • Features or Characteristics of Vedanta Philosophy.

1. What is the meaning and concept of Vedanta Philosophy?

Ans: Vedanta philosophy is one of the six astika orthodox school of philosophy which is also known as Uttara Mimamsa. It is based on Upanishad (the end portion of Vedas). This school of philosophy refers not only a single doctrine of tradition but also refers to many sub-traditions which is based on the Prasthanatrayi. The Prasthanatrayi contains three basic texts or axioms of Hindu philosophy that includes:

(a) The Upanishad.

(b) The Brahma sutra.

(c) The Bhagavad Gita.

All the three traditions of Vedanta philosophy deals with mainly with the Brahman– the ultimate metaphysical reality, Atman or Jivatman– the individual soul or self, and Prakrti– the empirical word or the physical universe or the body and matter. They believed that the world is unreal and the only reality is Brahman. According to Vedanta, the ultimate goal of a human life is salvation and true education is one, which leads towards salvation.

2. Enumerated the salient features or characteristics of Vedanta philosophy.

Ans: The features or characteristics of Vedanta philosophy are enumerated in the following below:

(i) This school of philosophy refers not only a single doctrine of tradition but it also refers to many sub-traditions which is based on the Prasthanatrayi.

(ii) Vedanta philosophy believes in three fundamental metaphysical categories. These are: (a) The Brahman or God. (b) Atman or Jivatman, (c) Prakriti or Gagat.

iii. Vedanta Philosophy deals mainly with the Brahman. They believed that the world is unreal and the only reality is Brahman.

iv. There are some sub-traditions or schools of Vedanta philosophy which includes – Advaita (Adi Sankara), Vishishtadvaita (Ramanuj), Dvaita (Madhavacharya), Suddhadvaita, Bhedabheda (Chaitanya Mahaprabhu), Dvaitadvaita (Nimbarka).

(v) The different schools of Vedanta differ in their views about the relationships between Atman and Brahman.

(vi) All the schools of Vedanta accept that, knowledge can not take place in the absence of mind where knowledge is gained in the form of thought only.

(vii) The different schools of Vedanta accept different Paramans to be epistemologically valid.

Features | Objectives of Samkhya School of Philosophy |

Features | Objectives of Samkhya School of Philosophy |

Features | Objectives of Samkhya School of Philosophy |

Samkhya School of Philosophy

Samkhya school of philosophy, it's salient features and objectives.

1. Discuss the basic concept and salient features of Samkhya school of Philosophy.

Ans: The first work of the Sankhya philosophy was the ‘Sankhya sutra’ written by Kapila and he was the founder of this philosophy. Samkhya is one of the Six Astika orthodox school of Indian philosophy.

Features of Samkhya Philosophy:

The features of Samkhya philosophy are enumerated in the following below:

(i) Samkhya philosophy stresses Jnana or knowledge as the only means of liberation. Hence, it is a system of perfect knowledge.

(ii) Samkhya philosophy believes that the universe consists of two realities, namely Prakriti and Purush.

(iii) Samkhya philosophy is of dualistic realism because both Prakriti and Purush are eternal and independent of each other.

(iv) According to Samkhya philosophy there are only three valid sources of knowledge (Parmanas). They are: (a) Pratyaksa (direct knowledge), (b) Anumana (inference), (c) Sabdha (testimony).

(v) This philosophy considers the existence of 25 tattvas(principles) as the basis of reality which offers a comprehensive understanding of reality from a samkhya perspective.

2. Discuss the objectives of Samkhya school of Philosophy.

Ans: The objectives of samkhya philosophy are mentioned below:

(i) To provide true education:

Samkhya philosophy stated that true education should be provided to develop an individual’s potentialities which can help one to differentiate between Prakriti and Purush.

(ii) To imparts knowledge of reality:

Samkhya philosophy emphasis to provided perfect knowledge about prakriti and purush because knowledge is the only means of liberation.

(iii) To provide knowledge of Prakriti and Purush and their differences:

Education according to samkhya should aim at developing man in such a way that he may distinguish between matter and spirit and may attain freedom from the miseries of life. This is the basic end (saddhya) education.

(iv) To analysis Tattvas and Gunas and their process:

Another important objective of Samkhya philosophy is to analysis of the 25 tattvas and three Gunas or qualities and the process of evolution of the cosmos.                                     

Scroll to Top