Domicile Education Centre

Environmental Education

MCQ

Here You will get Second Part Environmental Education MCQ and Previous page You will get it its first part.

Table of Contents

28. Which International Conference first emphasised environmental education globally?

A. Rio Earth Summit, 1992

B. Stockholm Conference, 1972

C. Kyoto Protocol, 1997

D. Paris Agreement, 2015

Ans: Option B. Stockholm Conference, 1972

29. Who is known as the ‘father of environmental science’?

A. Rachel Carson

B. Carl Linnaeus

C. Aldo Leopold

D. Charles Darwin

Ans: Option A. Rachel Carson

30. Environmental education was made compulsory at all levels of education in India by which court?

A. High court

B. District court

C. International court

D. Supreme court

Ans: Option D. Supreme court

31. Which of the following is a method used in environmental education?

A. Computer coding

B. Lecture only

C. Industrial training

D. Field trips and outdoor activities

Ans: Option D. Field trips and outdoor activities

32. Environmental education became a part of school education in India after the directive of:

A. Parliament

B. Supreme court of India

C. Prime Minister

D. Ministry of Education

Ans: Option B. Supreme court of India

33. Which of the following is NOT a component of the environment?

A. Atmosphere

B. Biosphere

C. Hydrosphere

D. Lithosphere

Ans: Option D. Lithosphere/lithography

34. which organisation is responsible for coordinating global environmental issues?

A. UNESCO

B. FAO

C. UNEP

D. WHO

Ans: Option C. UNEP

35. Which organization started the ‘Earth Day’?

A. United Nations

B. Green Peace

C. Environmental Protection Agency

D. Gaylord Nelson

Ans: Option D. Gaylord Nelson

36. The ‘Chipko movement’ was related to:

A. Wildlife protection

B. Water conservation

C. Forest conservation

D. Pollution control

Ans: Option C. Forest conservation

37. The term ‘sustainable development’ was popularized by which report?

A. Stockholm report

B. Kyoto report

C. Rio Declaration

D. Brundtland repot

Ans: Option D. Brundtland report

38. Which of the following is NOT a principle of sustainable development?

A. Environmental protection

B. Social equity

C. Overconsumption of resources

D. Economic viability

Ans: Option C. Overconsumption of resources

39. Deforestation mainly affects which of the following?

A. Urbanisation

B. Biodiversity

C. Industrial growth

D. Fossil fuel production

Ans: Option B. Biodiversity

40. Which is the term for the variety of life on Earth?

A. Ecology

B. Biodiversity

C. Biodegradable

D. Conservation

Ans: Option B. Biodiversity

41. Which of the following is a major cause of air pollution?

A. Deforestation

B. Use of CFCs

C. Industrial smoke

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

42. Which of the following is a renewable resource?

A. Coal

B. Petroleum

C. Wind energy

D. Natural gas

Ans: Option C. Wind energy

43. Which gas is primarily responsible for global warming?

A. Oxygen

B. Nitrogen

C. Carbon dioxide

D. Hydrogen

Ans: Option C. Carbon dioxide

44. Which of these is an example of non-biodegradable waste?

A. Vegetables peels

B. Paper

C. Plastic

D. Cotton cloth

Ans: Option C. Plastic

45. Deforestation mainly results in:

A. Increased rainfall

B. Soil erosion

C. Rich biodiversity

D. Decrease in greenhouse gases

Ans: Option B. Soil erosion

 

Archives

46. Which of the following is NOT a method of conservation?

A. Recycling

B. Reusing

C. Burning waste

D. Reducing consumption

Ans: Option C. Burning waste

47. Which of the following is a cause of water pollution?

A. Solar energy

B. Industrial waste

C. Afforestation

D. Wildlife conservation

Ans: Option B. Industrial waste

48. Ozone layer protects us from:

A. Visible light

B. Infrared rays

C. Ultraviolet rays

D. Radio waves

Ans: Option C. Ultraviolet rays

49. The greenhouse effect is caused by:

A. Acid rain

B. Air pollution

C. Increased carbon dioxide in the atmosphere

D. Ozone layer depletion

Ans: Option C. Increased carbon dioxide in the atmosphere.

50. The term ‘biodiversity’ refers to:

A. Number of people in a region

B. Number of species in an area

C. Number of buildings in an area

D. None of the above

Ans: Option B. Number of species of an area.

51. Which of the following is NOT a cause of air pollution?

A. Burning fossil fuels

B. Industrial emissions

C. Planting trees

D. Vehicle exhaust

Ans: Option C. Planting trees

52. Which of these human activities contributes most to water pollution?

A. Wind energy production

B. Organic farming

C. Industrial waste discharge

D. Wildlife conservation

Ans: Option C. Industrial waste discharge

53. Ozone layer is found in which layer of the atmosphere?

A. Troposphere

B. Mesosphere

C. Stratosphere

D. Thermosphere

Ans: Option C. Stratosphere

54. The major cause of acid rain is:

A. CO and CO2

B. SO2 and NOx

C. Chy and CO2

D. H2S and CO

Ans: Option B. SO2 and NOx

Calendar of Content List:
October 2025
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top