Domicile Education Centre

September 2025

Environmental Education MCQ

Environmental Education MCQ

Environmental Education

MCQ

Here You will get Second Part Environmental Education MCQ and Previous page You will get it its first part.

28. Which International Conference first emphasised environmental education globally?

A. Rio Earth Summit, 1992

B. Stockholm Conference, 1972

C. Kyoto Protocol, 1997

D. Paris Agreement, 2015

Ans: Option B. Stockholm Conference, 1972

29. Who is known as the ‘father of environmental science’?

A. Rachel Carson

B. Carl Linnaeus

C. Aldo Leopold

D. Charles Darwin

Ans: Option A. Rachel Carson

30. Environmental education was made compulsory at all levels of education in India by which court?

A. High court

B. District court

C. International court

D. Supreme court

Ans: Option D. Supreme court

31. Which of the following is a method used in environmental education?

A. Computer coding

B. Lecture only

C. Industrial training

D. Field trips and outdoor activities

Ans: Option D. Field trips and outdoor activities

32. Environmental education became a part of school education in India after the directive of:

A. Parliament

B. Supreme court of India

C. Prime Minister

D. Ministry of Education

Ans: Option B. Supreme court of India

33. Which of the following is NOT a component of the environment?

A. Atmosphere

B. Biosphere

C. Hydrosphere

D. Lithosphere

Ans: Option D. Lithosphere/lithography

34. which organisation is responsible for coordinating global environmental issues?

A. UNESCO

B. FAO

C. UNEP

D. WHO

Ans: Option C. UNEP

35. Which organization started the ‘Earth Day’?

A. United Nations

B. Green Peace

C. Environmental Protection Agency

D. Gaylord Nelson

Ans: Option D. Gaylord Nelson

36. The ‘Chipko movement’ was related to:

A. Wildlife protection

B. Water conservation

C. Forest conservation

D. Pollution control

Ans: Option C. Forest conservation

37. The term ‘sustainable development’ was popularized by which report?

A. Stockholm report

B. Kyoto report

C. Rio Declaration

D. Brundtland repot

Ans: Option D. Brundtland report

38. Which of the following is NOT a principle of sustainable development?

A. Environmental protection

B. Social equity

C. Overconsumption of resources

D. Economic viability

Ans: Option C. Overconsumption of resources

39. Deforestation mainly affects which of the following?

A. Urbanisation

B. Biodiversity

C. Industrial growth

D. Fossil fuel production

Ans: Option B. Biodiversity

40. Which is the term for the variety of life on Earth?

A. Ecology

B. Biodiversity

C. Biodegradable

D. Conservation

Ans: Option B. Biodiversity

41. Which of the following is a major cause of air pollution?

A. Deforestation

B. Use of CFCs

C. Industrial smoke

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

42. Which of the following is a renewable resource?

A. Coal

B. Petroleum

C. Wind energy

D. Natural gas

Ans: Option C. Wind energy

43. Which gas is primarily responsible for global warming?

A. Oxygen

B. Nitrogen

C. Carbon dioxide

D. Hydrogen

Ans: Option C. Carbon dioxide

44. Which of these is an example of non-biodegradable waste?

A. Vegetables peels

B. Paper

C. Plastic

D. Cotton cloth

Ans: Option C. Plastic

45. Deforestation mainly results in:

A. Increased rainfall

B. Soil erosion

C. Rich biodiversity

D. Decrease in greenhouse gases

Ans: Option B. Soil erosion

 

Archives

46. Which of the following is NOT a method of conservation?

A. Recycling

B. Reusing

C. Burning waste

D. Reducing consumption

Ans: Option C. Burning waste

47. Which of the following is a cause of water pollution?

A. Solar energy

B. Industrial waste

C. Afforestation

D. Wildlife conservation

Ans: Option B. Industrial waste

48. Ozone layer protects us from:

A. Visible light

B. Infrared rays

C. Ultraviolet rays

D. Radio waves

Ans: Option C. Ultraviolet rays

49. The greenhouse effect is caused by:

A. Acid rain

B. Air pollution

C. Increased carbon dioxide in the atmosphere

D. Ozone layer depletion

Ans: Option C. Increased carbon dioxide in the atmosphere.

50. The term ‘biodiversity’ refers to:

A. Number of people in a region

B. Number of species in an area

C. Number of buildings in an area

D. None of the above

Ans: Option B. Number of species of an area.

51. Which of the following is NOT a cause of air pollution?

A. Burning fossil fuels

B. Industrial emissions

C. Planting trees

D. Vehicle exhaust

Ans: Option C. Planting trees

52. Which of these human activities contributes most to water pollution?

A. Wind energy production

B. Organic farming

C. Industrial waste discharge

D. Wildlife conservation

Ans: Option C. Industrial waste discharge

53. Ozone layer is found in which layer of the atmosphere?

A. Troposphere

B. Mesosphere

C. Stratosphere

D. Thermosphere

Ans: Option C. Stratosphere

54. The major cause of acid rain is:

A. CO and CO2

B. SO2 and NOx

C. Chy and CO2

D. H2S and CO

Ans: Option B. SO2 and NOx

Calendar of Content List:
September 2025
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Here You will get Chapter-3 Current Trends in Education MCQ for Class-12 HS Final Examination 2027 as per New Education Policy 2020.

Chapter-3 Current Trends in Education MCQ | Class-12 |

Here You will get Chapter-3 Current Trends in Education MCQ for Class-12 HS Final Examination 2027 as per New Education Policy 2020.

Chapter-3 Current Trends in Education MCQ | Class-12 |

Environmental Education MCQ

Here You will get Chapter-3 Current Trends in Education MCQ for Class-12 HS Final Examination 2027 as per New Education Policy 2020.

1. The term ‘environment’ is originated from _______ word:

A. Latin

B. Greek

C. French

D. German

Ans: Option C. French

2. The term ‘environment’ includes-

A. Living organism only

B. Only non-living things

C. Both living and non-living things

D. Air and water only

Ans: Option C. Both living and non-living things.

3. Which day is celebrated as ‘World Environment Day’?

A. April 22

B. March 22

C. June 5

D. July 11

Ans: Option C. June 5

4. Which of the following is NOT an example of Social environmental factor:

A. Population growth

B. Employment

C. Culture

D. Agriculture

Ans: Option D. Agriculture.

5. The first concept of environmental consciousness was introduced by:

A. Earnest Hackle

B. Earned Macke

C. Earnest John

D. Me Grow Hill

Ans: Option B. Earnest Macke

6. Earnest Macke introduced the first concept of environmental consciousness in:

A. 1879

B. 1869

C. 1889

D. 1899

Ans: Option B. 1969

7. Earnest Macke introduced the first concept of environmental consciousness from:

A. French

B. German

C. America

D. England

Ans: Option B. German

8. The most comprehensive definition of ‘environment’ came out in the whole of the intergovernmental conference of ‘environmental education’ in:

A. 1877

B. 1977

C. 1987

D. 1979

Ans: Option B. 1977

9. Environmental education is a part of which level of education in India?

A. Primary level

B. Secondary level

C. University level

D. All level of education

Ans: Option D. All level of education

10. What is the primary goal of environmental education?

A. Memorization of facts

B. To support economic development

C. Developing awareness and responsibility towards the environment

D. Promoting pollution.

Ans: Option C. Developing awareness and responsibility towards the environment.

11. Environmental education is important because it:

A. Discourages industrial growth

B. Teaches only about animals

C. Promotes sustainable development

D. Focuses only on theoretical knowledge.

Ans: Option C. Promotes sustainable development.

12. Environmental education is important in schools because:

A. It teaches agriculture

B. It helps students understand environmental issues

C. It replaces science subjects

D. It focusses on geography

Ans: Option B. It helps students understand environmental issues.

13. Which of these is a key component of environmental education?

A. Military training

B. Environmental awareness

C. Stock market knowledge

D. Political campaign

Ans: Option B. Environmental awareness

14. Which is not a component of environmental education?

A. Interdisciplinary approach

B. Promoting environmental awareness

C. Encouraging participation

D. Promoting consumerism

Ans: Option D. Promoting consumerism

15. Which of the following is the main aim of environmental education?

A. To control population growth

B. To spread environmental awareness

C. To create environmental laws

D. To promote industrialisation

Ans: Option B. To spread environmental awareness.

16. The Tbilisi conference was held in which year?

A. 1972

B. 1975

C. 1977

D. 1987

Ans: Option C. 1977

17. The Tbilisi conference took place in which country?

A. German

B. Russia

C. Georgia/USSR

D. Ukraine

Ans: Option C. Georgia/ USSR

18. The focus of the Tbilisi conference was on:

A. Population education

B. Environmental education

C. Global warming

D. Climate change

Ans: Option B. Environmental education

19. The Tbilisi declaration emphasized that environmental education should be:

A. Technology based only

B. Restricted to science subjects

C. Only theoretical

D. Life-long and interdisciplinary

Ans: Option D. Life-long and interdisciplinary.

20. How many guiding principles for environmental education were outlined in the Tbilisi declaration?

A. 3

B. 5

C. 7

D. 10

Ans: Option C. 7

21. The Tbilisi conference was organised by which organisation?

A. UNEP and UNESCO

B. WHO and UNICEF

C. UNDP and FAO

D. UNESCO and IUCN

Ans: Option A. UNEP and UNESCO

22. The Tbilisi declaration is important because it:

A. Established new schools in rural and urban areas.

B. Set global environmental laws

C. Provided a framework for environmental education globally

D. Banned all plastic use

Ans: Option C. Provided a framework for environmental education globally.

23. The Tbilisi declaration emphasised that environmental education should be:

A. A one-time awareness campaign

B. Only for environmentalists

C. Confined to natural science only

D. A life-long process and interdisciplinary.

Ans: Option D. A life-long process and interdisciplinary.

24. Environmental education was first emphasised in India in the year:

A. 1965

B. 1972

C. 2005

D. 1986

Ans’ Option D. 1986

25. Environmental education was made compulsory at all levels in India by supreme court decision in:

A. 1991

B. 2001

C. 2003

D. 2005

Ans: Option C. 2003

26. What does ‘3R’ in environmental education stand for?

A. Remove – Reuse – Reduce

B. Reform – Reuse – Repair

C. Rebuild – Reshape – Reuse

D. Reduce – Reuse – Recycle

Ans: Option D. Reduce – Reuse – Recycle

27. Who is known as the father of environmental education?

A. Rochel Carson

B. Charles Darwin

C. William James

D. Dr. William Stapp

Ans: Option D. Dr. William Stapp

Calendar of Content List:
September 2025
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Scroll to Top