Distance Education MCQ

Distance Education

MCQ

Here You will get all MCQ related to distance education for all level of Education like- HS, BA, MA, etc.

DISTANCE EDUCATION

1. Distance education was earlier known as:

A. Open education

B. Open university

C. Open school

D. Correspondence education

Ans: Option D. Correspondence education

2. What does ‘distance education’ include beyond traditional correspondence courses?

A. Video conferencing

B. Online learning platforms

C. Virtual classrooms

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

3. Who is considered the father of distance education?

A. John Dewey

B. Charles Wedemeyer

C. Paulo Freire

D. Ivan Illich

Ans: Option B. Charles Wedemeyer

4. Which organization in India is responsible for regulating distance education?

A. UGC

B. IGNOU

C. NCTE

D. CBSEI

Ans: Option A. UGC

5. The term ‘ MOOC’ in distance education stands for:

A. Modular Offline Online Course

B. Massive Online Open Course

C. Modern Official Open Curriculum

D. Mobile Online Open Classroom

Ans: Option B. Massive Online Open Course

6. Which of the following is an international example distance learning university?

A. Cambridge university

B. The Open University UK

C. Oxford University

D. Harvard University

Ans: Option B. The Open University UK

7. Which technology is commonly used in distance education for live classes?

A. Video conferencing

B. Newspaper articles

C. Postal mail

D. Radio broadcast

Ans: Option A. Video conferencing

8. Which Indian institution is known as for offering distance education?

A. IDOL

B. IGNOU

C. KKHSOU

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

9. Which of the following is not a distance education?

A. Correspondence courses

B. Satellite-based learning

C. Online learning

D. Face-to-face classroom learning

Ans: Option D. Face-to-face classroom learning

10. Which organization in India is a major benefit of distance education?

A. Expensive tuition fees

B. Limited courses availability

C. Fixed class schedules

D. Flexible learning hours

Ans: Option D. Flexible learning hours

11. Which of the following is an advantages of distance education?

A. Fixed schedule

B. Flexibility in learning

C. High travel cost

D. Classroom interaction

Ans: Option B. Flexibility in learning

12. Which is a disadvantage of distance education?

A. Flexibility

B. Cost effective

C. Lack of hands-on experience

D. Wide access

Ans: Option C. Lack of hands-on experience

13. Which is considered the teacher in distance learning?

A. Online mentor

B. Printed text

C. Digital content

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

14. What is the primary mode of communication in distance education?

A. Field trips

B. Classroom teaching

C. Face-to-face interaction

D. Online and correspondence education

Ans: Option D. Online and correspondence education.

15. Which of the following is NOT an advantages of distance education:

A. Flexibility

B. Cost-effectiveness

C. Time-consuming level

D. Accessibility

Ans: Option C. Time-consuming level

16. One major limitation of distance education is:

A. High cost

B. High interaction with peers

C. Fixed schedule

D. Lack of personal interaction

Ans: Option D. Lack of personal interaction.

17. Blended learning is a combination of:

A. Distance education and vocational training

B. Online and face-to-face education

C. Theory and practices

D. Urban and rural learning

Ans: Option B. Online and face-to-face education

August 2025
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031