Domicile Education Centre

August 2025

Open School and Open University | MCQ |

Open School and Open University

MCQ

Here You will find out all MCQ related to Open School and Open University.

1. Open Schooling is most helpful for:

A. Only school children

B. Only government employees

C. Scientists

D. Working professional and dropouts

Ans: Option D. Working professional and dropouts

2. What is the main aim of open schooling?

A. To conduct only offline classes

B. To limit student enrolment

C. To offer flexible learning options

D. To restriction education to urban areas

Ans: Option C. To offer flexible learning options

3. Which of the following is the largest open schooling system in India?

A. ICSE

B. NCERT

C. CBSC

D. NIOS

Ans: Option C. NIOS

4. Open schooling provides:

A. Compulsory uniforms

B. No examinations

C. Flexible time, place and pace of learning

D. Fixed classroom schedule

Ans: Option C. Flexible time, place and pace of learning

5. Open schools mainly use which mode of instruction?

A. Radio and Television

B. Printed lessons and online content

C. Audio-taps

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

6. Which body governs NIOS in India?

A. State government

B. UGC

C. Ministry of Finance

D. Ministry of Education (MoE)

Ans: Option D. Ministry of Education (MoE)

7. A student fails in regular board exam. He can continue education through:

A. University only

B. Employment

C. Private tuitions

D. Open school system

Ans: Option D. Open school system

8. Open education promotes:

A. Limited course choices

B. Only textbook based learning

C. Learning for all ages

D. Fixed academic calendar

Ans: Option C. Learning for all ages

9. NIOS is an example of:

A. Informal education

B. Formal education

C. Open schooling

D. Vocational training course

Ans: Option C. Open schooling

10. NIOS was established in ______.

A. 1789

B. 1889

C. 1989

D. 1986

Ans: Option C. 1989

11. The open schooling offers:

A. Only science subject

B. Only technical courses

C. Only vocational course

D. A variety of academic and vocational subjects

Ans: Option D. A variety of academic and vocational subjects.

12. Open schooling supports:

A. Life-long and inclusive education

B. Rigid curriculum

C. Education for children only

D. Exclusive exams for selected students

Ans: Option A. Life-long and inclusive education

13. Which of the following is a characteristic of open schooling?

A. Fixed time table

B. High fees

C. Compulsory classroom attendance

D. Learner-centred approach

Ans: Option D. Learner-centred approach

14. Which of the following is NOT true about open schooling?

A. It is rigid time table

B. It offers distance learning

C. It provides flexibility in subject choice

D. It allows students to learn at their own pace

Ans: Option B. It offers distance learning

15. What is a major benefit of open schooling?

A. Self-paced learning

B. Compulsory uniform

C. Fixed study schedule

D. High cost of education

Ans: Option A. Self-paced learning

16. Open schooling helps in promoting:

A. Alite education

B. Private coaching centres

C. Only traditional education

D. Equal opportunities for learning

Ans: Option D. Equal opportunities for learning

17. The open school at Delhi has started its activities in:

A. 1879

B. 1889

C. 1979

D. 1986

Ans: Option C. 1979

Calendar of Content List:
August 2025
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Open Education and Open Learning | MCQ |

Open Education and Open Learning

| MCQ |

OPEN EDUCATION/OPEN LEARNING

1. Open education primarily supports which type of learners?

A. Remote and hilly areas

B. Dropout and adult learners

C. Rural and housewives

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

2. Open education is also referred to as:

A. Traditional education

B. Formal schooling education

C. Distance and online education

D. Closed learning

Ans: Option C. Distance and online education

3. Which institution is known for promoting open education in India?

A. AIIMS

B. IIT

C. IGNOU

D. SBSE

Ans: Option C. IGNOU

4. Which of the following is a key feature of open education?

A. Rigid curriculum

B. Physical attendance mandatory

C. Open access to learning materials

D. Limited number of students

Ans: Option C. Open access to learning materials

5. What is the main objective of open education?

A. To make education expensive

B. To restrict learning to classrooms

C. To provide free and accessible learning to all

D. To promote private coaching

Ans: Option C. To provide free and accessible learning to all.

6. Open education helps in:

A. Increasing dropout rates

B. Reducing access to technology

C. Widening participation in education

D. Creating physical barriers in learning

Ans: Option C. Widening participation in education

7. Open education is best suited for:

A. Only school students

B. Only government employees

C. Life long learners to all ages

D. Only engineers

Ans: Option C. Life-long learners to all ages.

8. Which of the following is NOT a benefit of open education?

A. Access to global knowledge

B. Flexibility in learning

C. Inclusive for all

D. Expensive for learners

Ans: Option D. Expensive for learners

9. What is the main aim of open education?

A. To restrict access to education

B. To promote expensive private schooling

C. To provide flexible and accessible learning opportunities

D. To reduce the number of students

Ans: Option C. To provide flexible and accessible learning opportunities

10. Which of the following is a characteristic of open education?

A. Fixed curriculum

B. Open entry and exit

C. Mandatory classroom attendance

D. Limited learner interaction

Ans: Option B. Open entry and exit

11. Which of the following is an example of open learning?

A. Traditional school with fixed timing

B. Online MOOC course

C. Coaching centre

D. Tuition classes

Ans: Option B. Online MOOC course

12. Which technology is most associated with modern open education?

A. Television

B. Chalk and board

C. Internet

D. Typewriter

Ans: Option C. Internet

13. Open education is often supported by which of the following:

A. Closed source software

B. Proprietary content

C. Open Educational Resources (OER)

D. Paid only resources

Ans: Option C. Open Educational Resources (OER)

14. What does ODL stand in the context of open education?

A. Open Distance Learning

B. Online Device Learning

C. Only Digital Learning

D. Open Digital Learning

Ans: Option A. Open Distance Learning

15. Which organization promotes open education globally?

A. WHO

B. UNESCO

C. IMF

D. WTO

Ans: Option B. UNESCO

16. Which of these is an example of an open education platform?

A. Facebook

B. Coursera

C. YouTube

D. Wikipedia

Ans: Option B. Coursera

17. ORE stand for:

A. Open Employment Records

B. Official Education Reports

C. Open Educational Resources

D. Online Exam Result

Ans: Option C. Open Educational Resources

18. Open education promotes which type of learning?

A. Rigid learning

B. Lifelong learning

C. Rote learning

D. Traditional learning

Ans: Option B. Lifelong learning

19. Which organization supports the development of OER globally?

A. UNESCO

B. FBI

C. NASA

D. WTO

Ans: Option A. UNESCO

20. Which principles does open education follow?

A. Profit over access

B. Sharing and collaboration

C. Closed copyright

D. Learning only in school

Ans: Option B. Sharing and collaboration

21. Open education promotes:

A. Passive learning

B. Rote memorization

C. Competitive learning

D. Self-directed learning

Ans: Option D. Self-directed learning

22. Which is a popular medium of open education?

A. Traditional classroom

B. Online platforms

C. Coaching centres

D. Private tuition

Ans: Option B. Online platforms

23. Which institution is best known for offering open and distance education?

A. AIIMS

B. UGC

C. IIT

D. IGNOU

Ans: Option D. IGNOU

24. Open education is most useful for:

A. Only postgraduate learners

B. Only urban population

C. Regular school students

D. People with limited access to traditional education

Ans: Option D. People with limited access to traditional education

25. Which one is an example of an Open Educational Resources?

A. Proprietary software

B. Paid online course

C. Private tutor notes

D. Open textbook

Ans: Option D. Open textbook

26. SLM stands for:

A. Simple Learning Material

B. Systematic Learning Material

C. Simple Language Material

D. Self-Learning Material

Ans: Option D. Self-Learning Material

27. PCP stands for:

A. Personal Communication Product

B. People Contact Programme

C. Personal Communication Programme

D. Personal Contact Programme

Ans: Option D. Personal Contact Programme

August 2025
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Distance Education MCQ

Distance Education

MCQ

Here You will get all MCQ related to distance education for all level of Education like- HS, BA, MA, etc.

DISTANCE EDUCATION

1. Distance education was earlier known as:

A. Open education

B. Open university

C. Open school

D. Correspondence education

Ans: Option D. Correspondence education

2. What does ‘distance education’ include beyond traditional correspondence courses?

A. Video conferencing

B. Online learning platforms

C. Virtual classrooms

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

3. Who is considered the father of distance education?

A. John Dewey

B. Charles Wedemeyer

C. Paulo Freire

D. Ivan Illich

Ans: Option B. Charles Wedemeyer

4. Which organization in India is responsible for regulating distance education?

A. UGC

B. IGNOU

C. NCTE

D. CBSEI

Ans: Option A. UGC

5. The term ‘ MOOC’ in distance education stands for:

A. Modular Offline Online Course

B. Massive Online Open Course

C. Modern Official Open Curriculum

D. Mobile Online Open Classroom

Ans: Option B. Massive Online Open Course

6. Which of the following is an international example distance learning university?

A. Cambridge university

B. The Open University UK

C. Oxford University

D. Harvard University

Ans: Option B. The Open University UK

7. Which technology is commonly used in distance education for live classes?

A. Video conferencing

B. Newspaper articles

C. Postal mail

D. Radio broadcast

Ans: Option A. Video conferencing

8. Which Indian institution is known as for offering distance education?

A. IDOL

B. IGNOU

C. KKHSOU

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

9. Which of the following is not a distance education?

A. Correspondence courses

B. Satellite-based learning

C. Online learning

D. Face-to-face classroom learning

Ans: Option D. Face-to-face classroom learning

10. Which organization in India is a major benefit of distance education?

A. Expensive tuition fees

B. Limited courses availability

C. Fixed class schedules

D. Flexible learning hours

Ans: Option D. Flexible learning hours

11. Which of the following is an advantages of distance education?

A. Fixed schedule

B. Flexibility in learning

C. High travel cost

D. Classroom interaction

Ans: Option B. Flexibility in learning

12. Which is a disadvantage of distance education?

A. Flexibility

B. Cost effective

C. Lack of hands-on experience

D. Wide access

Ans: Option C. Lack of hands-on experience

13. Which is considered the teacher in distance learning?

A. Online mentor

B. Printed text

C. Digital content

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

14. What is the primary mode of communication in distance education?

A. Field trips

B. Classroom teaching

C. Face-to-face interaction

D. Online and correspondence education

Ans: Option D. Online and correspondence education.

15. Which of the following is NOT an advantages of distance education:

A. Flexibility

B. Cost-effectiveness

C. Time-consuming level

D. Accessibility

Ans: Option C. Time-consuming level

16. One major limitation of distance education is:

A. High cost

B. High interaction with peers

C. Fixed schedule

D. Lack of personal interaction

Ans: Option D. Lack of personal interaction.

17. Blended learning is a combination of:

A. Distance education and vocational training

B. Online and face-to-face education

C. Theory and practices

D. Urban and rural learning

Ans: Option B. Online and face-to-face education

August 2025
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Chapter-2 Non-Formal Education MCQ | Class-12 |

Chapter-2 Non-Formal Education Class-12

MCQ

Here You will get all MCQ based questions answer related to Chapter-2 Non-Formal Education as per New Education Policy 2020 for examination 2026.

1. Which is a key feature of non-formal education?

A. It leads to academic degrees

B. It is always full-time

C. It is flexible and learner-centred

D. It has strict examination rules

Ans: Option C. It is flexible and learner-centred

2. Which of the following is NOT a feature of non-formal education?

A. It is time-bounded and fixed

B. It is often voluntary

C. It is outside the realm of formal education

D. It is need based and goal-directed education

Ans:  Option A. It is time-bounded and fixed.

3. Which of the following is/are characteristics of non-formal education?

A. It is a cost-effective system of education

B. It has flexible point of entry and exit

C. It is a life-long system of education

D. All options are correct

Ans: Option D. All options are correct.

4. Which of the following is/are characteristics of non-formal education?

A. Flexible

B. Cost effective

C. Need based

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

5. Non-formal education can help to improve which of the following?

A. Exams score only

B. Only job placement

C. Literacy, livelihood, and community development

D. Productive skill only

Ans: Option C. Literacy, livelihood, and community development.

6. Which one is an example of non-formal education?

A. School

B. Family

C. Distance education

D. Playground

Ans: Option C. Distance education.

7. Non-formal education programs are mainly designed for-

A. Late bloomers

B. Socially, economically deprived classes

C. Neo-literates, women working and, school dropouts, adult and marginalised groups.

D. All of the above

Ans: Option D. All of the above

8. Non-formal education is most suitable for-

A. Only primary school children

B. Adult and school dropout

C. University students

D. Kindergarten students

Ans: Option B. Adult and school dropout.

Correspondence Education

9. Correspondence education is also known as _________.

A. Open School

B. Open education

C. Distance education

D. Classroom based education

Ans: Option C. Distance education.

10 The correspondence education was first introduced by-

A. Hens Hermod

B. Issac Pitman

C. Holmberg

D. Wedemeyer

Ans: Option B. Issac Pitman

11. Issac Pitman was first introduced the correspondence education in-

A. 1740

B. 1814

C. 1840

D. 1940

Ans: Option C. 1840

12. In 1840, Issac Pitman was first introduced the correspondence education in:

A. USA

B. German

C. England

D. Australia

Ans: Option C. England

13. Which organization pioneered correspondence education in India?

A. IGNOU

B. UGC

C. AICTE

D. NCERT

Ans: Option A. IGNOU

14. The primary mode of communication in correspondence education is-

A. Face-to-face

B. Group discussions

C. Printed or digital learning materials by post or email

D. Online video calls

Ans: Option C. Printed or digital learning materials by post or email.

15. Which of the following technologies has improved correspondence education significantly?

A. Overhead projector

B. Blackboards

C. Internet and digital platforms

D. Chalk and duster

Ans: Option C. Internet and digital platforms.

16. What is the main feature of correspondence education?

A. Face-to-face classroom interaction

B. Daily classroom attendance

C. Learning through printed materials sent by postal system

D. Online classes only

Ans: Option C. Learning through printed materials sent by postal system.

17. Who can benefit the most form of correspondence education?

A. Only teachers

B. Regular college goers

C. Full-time students

D. Working professional and remote areas.

Ans: Option D. Working professional and remote areas.

18. Which one of the following is a mode of communication in modern correspondence education?

A. Satellite communication

B. Printed material only

C. Oral exams only

D. Personal interview

Ans: Option A. Satellite communication

21. In which century did correspondence education begin?

A. 16th century

B. 18th century

C. 19th century

D. 21th century

Ans: Option C. 19th century

22. What is the role of a study centre in correspondence education?

A. Conducting practical examinations only

B. Offering academic support and counselling

C. Organizing sports activities

D. Providing daily classes

Ans: Option B. Offering academic support and counselling.

23.Which of the following is a key advantages of correspondence education?

A. High cost

B. Fixed schedule

C. Flexibility of time and place

D. Requires physical attendance

Ans: Option C. Flexibility of time and place.

24. Which is not a common method used in correspondence education only?

A. Printed study materials

B. Television and radio lectures

C. Face-to-face classroom teaching

D. Online discussion forums

Ans: Option C. Face-to-face classroom teaching

25. The ‘open learning’ in correspondence education refers to:

A. Compulsory classroom attendance

B. Restricted admission policies

C. Flexible admission and study schedule

D. Expensive fee structure

Ans: Option C. Flexible admission and study schedule.

26. One limitation of correspondence education is:

A. High student engagement

B. No examinations

C. Lack of real time interaction

D. Lack of study materials

Ans: Option C. Lack of real time interaction

Calendar of Content List:
August 2025
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Scroll to Top